Що таке фланець трубопроводів?
14.07.2023
Що таке фланець трубопроводів?

Фланці для труб – це альтернатива зварювальному кріпленню труб між собою. Його застосування є доречним, якщо ділянка траси розбірної, або потрібний монтаж додаткових фітингів. Використання пристосування гарантує герметичність стикування з можливістю розбирання або заміни парних конструкцій.

Що таке фланець для трубопроводу?

Це металевий виріб, що служить для поєднання труб із чавуну та сталі між собою або із запірною арматурою. У центральній частині деталі є отвір, в який монтується труба відповідного перерізу. Передбачені гнізда під фіксуючі болти, що стягують з’єднувачі між собою з одночасним стикуванням вставлених труб.

Переважно фланці виготовлені дисками, по всьому колу яких поступово розміщені фіксуючі отвори. У чотирикутних аналогах гнізда розташовані по кутах. Матеріал деталей розрахований тривалий вплив агресивних речовин, що дозволяє експлуатувати вироби у різних промислово-цивільних сферах.

Різновиди фланців

За конструкційними особливостями фланці бувають:

  • плоскі;
  • глухі;
  • воротникові;
  • свобідні;
  • апаратні;

Фланці сталеві плоскі це елементарні конфігурації диски, придатні для сталевої арматури і трубних трас. Плоскі кільця з металу приварюються по колу до кінців обічайки. Умови використання деталі: допустима температура -299 ° C, параметр тиску – 0,1-2,5 МПа.

фланці стальні

 

Вільний фланець – це диск зі сталі на відбортовці, що використовується для поєднання арматури з кольорових м’яких металів та деяких видів полімерів. Допустимий тиск – 0,6 МПа. Аналог розбірного типу служить для взаємодії трубних трас та апаратів із крихких компонентів (скло, кераміка, пластик). Бувають двох видів: з пари, що скріплюється між собою болтами або з кільцем-роз’ємом. Остання версія дешевша, простіше в монтажі, але більше за габаритами.

Глухий фланець – це сталевий диск із гніздами під болти для сполучення з деталями трубопроводів за допомогою кріплення та зустрічного елемента. Заглушка служить для тимчасової чи постійної зупинки потоку робочого складу, монтується по торцях труб або під час опресування. Експлуатується у трубопроводах усіх категорій, діапазон допустимих температур – 70-600 °C, залежно від марки сталі, з якої виготовлено деталь.

Застосування фланців

Навіщо потрібен фланець? За рахунок витримування підвищеного тиску, критичних температур, несприйнятливості до агресивних компонентів елементи придатні для облаштування наступних об’єктів:

  • теплових та газових магістралей;
  • центральних трубопроводів;
  • газових та водопостачальних систем;
  • промислових комунікацій;
  • для сполучення із засувками, клапанами, компенсаторами, обліковими приладами.

З’єднання на фланцях не підходять для магістралей із трубами, перерізом менше 32 мм. Тип кріплення ідентичний всім різновидів, незалежно від типу з’єднувачів.

До переваг фланців відносять збільшену площу опори стику, що зменшує навантаження на нього, можливість встановлення зміцнених кілець-ущільнювачів. У цьому підвищується допустиме зусилля кручення і розрив.