Запірна арматура: види та призначення
06.09.2023
Запірна арматура: види та призначення

Трубопровідні магістралі, окремі системи та лінії різного призначення неможливі без використання в них спеціальних пристроїв, що забезпечують їх нормальне функціонування. Для цього застосовується запірна арматура— вузли, які управляють силою потоку транспортованого середовища. Пристрої регулюють кількість рідини і газу, що передається через них, до мінімуму або повної зупинки їх подачі. Виробники випускають різноманітні типи таких вузлів.

Базові види запірної арматури

Системи транспортування середовищ використовуються в індустріальних, побутових та сервісних сферах. Класифікація видів запірної арматури відбувається за різними критеріями. Основний з них – поділ на групи по тиску транспортованого середовища, яким вузли управляють:

  • вакуумна, до 0,20 МПа;
  • низького, напір ≤ 2,50 МПа;
  • середнього, в диапазоні 2,5-10,0 МПа;
  • високого, від 10,0 МПа.

Назва “арматура для запору середовища, що транспортується” передбачає повне перекриття переданої по трубопровідних магістралях і системах рідини, газу і сумішей. Але в умовах експлуатації комунікацій виникають різні обставини, що потребують інших рішень. Для цього виробники випускають наступні види запірних арматур для вирішення наступних завдань:

  1. Запірно-зворотна – вузли, що виконують крім повного закриття перерізу труби, що перешкоджають її руху в протилежному напрямку.
  2. Неповоротно-запірна арматура, що забезпечує крім руху потоку у зворотному напрямку функціонал примусового перекриття або обмеженого переміщення затвора.
  3. Запірно-регулююча – вузли, що виконують повне перекриття потоку, а також змінюють кількість середовища, що транспортується, методами часткового закриття заслінки.

Запірні фітинги таких видів можуть бути комбінованими, багатофункціональними, і використовуються тільки для конкретних цілей або багатопрофільні.

Особливості запірних пристроїв

За конструкцією вузли, що регулюють потоки середовищ, поділяють на типи запірної арматури наступних класів:

  • засувки;
  • вентилі; клапани;
  • заслінки;
  • дискові затвори;
  • крани.

Що таке засувка у трубопроводі – дізнайтесь з нашої статті

Всі запірні вузли схожі за конструкцією. Їх закритий корпус герметичний. В основному має два кінці, але є пристрої з декількома виходами. Усередині конструкції розміщується вузол затвора, який в кожній групі арматури різний.

Клапани – найпоширеніші запірні пристрої. Запірний вузол має вигляд плоскої або конусоподібної тарілки, що переміщується паралельно лінії ущільнювальної площини сідла каркаса по дузі або зворотно-поступально. Різновидом клапана є вентилі, де запірний вузол рухається у вигляді різьбової пари.

Також класифікація запірної арматури може бути за функціональним призначенням, областями застосування пристроїв. За сферами використання виробники випускають вузли промислового, спеціального та сантехнічного типу.

 

Призначення запірної арматури

За функціональністю закриття виготовляють залежно від виконання необхідних технологічних процесів. За призначенням тип запірної арматури може бути таким:

  • регулююча;
  • запобіжна;
  • змішувально-розподільна;
  • фазо-роздільна;
  • захисна.

Вузли регулювання потоку функціонують на основі процесу зміни параметрів середовища, що транспортується по магістралі шляхом зміни її кількості. До таких запорів відносять дроселюючі, клапанні пристрої.

Розподільно-змішувальні модифікації поділяються на триходові, багатоходові типи запірних арматур, що розподіляють потік середовища на різні напрямки. Також такі вузли можуть використовуватись для змішування кількох потоків. До фітингів відносяться розподільні крани та клапани.

Запобіжні та захисні фітинги забезпечують безпеку трубопровідних систем. Основне призначення запірної арматури такого типу – запобігти впливу на магістраль нестандартних параметрів середовища, що транспортується. Доставка фітингів, як і пожежне обладнання від нашого партнера nais-n.com.ua, відбувається автомобільним транспортом, в якому використовуються такі коробки передач як типтронік, варіатор та інші. До захисних пристроїв відносяться зворотні, запобіжні, перепускні та клапани, що відключають.

На нашому сайті представлені всі необхідні типи запірної арматури: засувка шиберна з невисувним шпинделем, засувка з гумовим клином та інші.