Що таке засувка у трубопроводі?
06.09.2023
Що таке засувка у трубопроводі?

Трубопровідна засувка – це окремий вид трубопровідної арматури, який служить для регулювання потоку речовини або повного його перекриття. Арматура взаємодіє з речовинами різної в’язкості та складом.

Принцип роботи засувки

Щоб краще зрозуміти, який діє принцип засувки того чи іншого типу, варто розібратися в основних елементах її конструкції. Їх лише три:

  • Корпус. Основна його частина міститься в магістраль, друга виконує функцію кріпильного елемента, і керує запірною деталлю. Виконаний із металу, покривається антикорозійною фарбою.
  • Заслінка. Має форму клина, диска чи труби. Виконується з металу, але може покриватись гумою для покращення герметичності виробу.
  • Привідна система. Управляє заслінкою у вузлі. Має форму маховика, що переміщується на штоку. Також у конструкції може використовуватися гідравлічний або електричний привід.

Як працює засувка? Принцип роботи полягає в технічних особливостях конкретного типу арматури, але є загальний всім момент. Затвор будь-якої конструкції рухається в перпендикулярному напрямку до потоку речовини. У клинових засувках роль запору виконує металевий клин.

Коли пристрій закривається, клин опускається у вільний простір між сідлами, герметично прилягаючи до них. У шиберних засувках потік відсікається затвором плоскої форми як диска. Шлангові засувки не мають, але через корпус прокладається гнучкий шланг. Під час перекриття трубопроводу обертається маховик, опускається шпиндель і перетискає м’який шланг.

Де застосовуються засувки

В основному, засувки використовують як регулювальну та запірну арматуру в трубах. Також вони регулюють величину потоку за рахунок звуження чи розширення діаметра проходу. Ці елементи успішно працюють у побуті, але такий формат поширений слабо.


Що таке фланець трубопроводу дізнайтесь з нашого огляду


Що таке засувка у трубопроводі? Фактично це елемент, що регулює постачання газом або водою в магістралях для транспортування, об’єктах житлово-комунального господарства, хімічної та харчової промисловості, деяких виробничих процесах.

Які бувають засувки: види та класифікація

Які бувають засувки для трубопроводу? Вони мають кілька класифікацій за фізичними та конструктивними параметрами. Нині загальноприйнятими вважаються кілька класів:

  • За технологією створення корпусу. Виділяють зварені, литі, штамповані або ковані (мають високу міцність, комбіновані.
  • За типом ущільнення. Виділяють рідкометалеві, графітоармовані, сальникові, сильфонні.
  • За особливостями передачі зусилля до заслінки. Бувають обертальні (у ручних системах зі шпинделем та маховиком), поступальні.
  • За типом приводу. Привід може бути ручним, електричним, гідравлічним, пневматичним.
  • По конструкції вузла затвора. Бувають клиновими, паралельними (однодискові, дводискові, шиберні), шлангові, поворотні.

Переваги засувок для трубопроводу

З переваг засувок для трубопроводу варто виділити легкість конструкції, технічні та гідравлічні характеристики, універсальність, ремонтопридатність та тривалий термін служби. Засувка принцип роботи має простий, її легко встановлювати, експлуатувати та демонтувати. Робоча температура арматури знаходиться в діапазоні від -60 до +565 С, межа тиску – від 25 до 40 бар залежно від матеріалу виготовлення.

Установка цих пристроїв допускається в будь-яких магістралях, незалежно від хімічних складів речовин, що передаються. Засувки не впливають на гідравлічний опір, оскільки підбираються у суворій відповідності зі стандартним значенням діаметра трубопроводу. Усі деталі виконані з довговічних матеріалів високої міцності, підготовлені до умов конкретного робочого середовища та захищених від корозії.

Компанія УкрТрубоДеталь постачає усі необхідні деталі трубопроводів, у тому числі засувки 30с41нж, засувки 30ч6бр, засувки 30ч39р та інші.